Az olvasóvá nevelés megalapozása: Szilágyiné Gálos Ildikó honlapja
http://olvasovanevels.gportal.hu/
A témával kapcsolatos ajánlott rovatai: Mesegyűjtők (magyar népmesegyűjtők kötetei, annotációval), Népek meséi (más népek meséi annotációval, helyenként Boldizsár Ildikó rövid meseelemzésével), Babakönyvek és ajánlások 3 éves korig, Olvasnivaló és foglalkoztató 3-4 éves korig, Mese, mese, meskete... (4-6 éves korig).

Bálint Ágnes írónő honlapja
http://balintagnes.hu/
Ajánlott rovatai: Mesék (Bálint Ágnes korai meséi), Gyermek- és ifjúsági regényei (ajánlók, részlet), Televíziós sorozatai (ajánlók).

Bartos Erika honlapja
http://www.bartoserika.hu/
Ajánlott rovatok: Könyvek, Zene, Diafilmek, Mások meséi, Daloló, Mesemondó, Szavaló, Rajzfilm.

Buksi: magyar gyerekkönyves sikerlista az Egyszervolt Napocska portálon; közreadója a 4Kids meseportál Kft.; szerkesztésében közreműködik: a Csodaceruza Kiadó
http://egyszervolt.hu/napocska/buksi/
Szakterülete: interaktív gyerekkönyv-sikerlista rendszer és gyerekirodalmi hírmondó a partner gyermek és ifjúsági könyvkiadók havonta frissülő saját és összesített sikerlistáival, valamint az olvasói szavazás eredményeivel.
Ajánlott rovatai: Cikkek, Könyv-tár (ajánlók), Szavazás, TOP50, Olvasnivaló.

Ekultúra: internetes kulturális portál
http://ekultura.hu/
A 2003-tól nonprofit alapon működő kulturális portál olvasni-, hallgatni- és néznivalót kínál. Kategóriái alapján kereshetők a gyermeknek szóló alkotások is.

Gyerek.lap: induló gyűjtőlap
http://gyerek.lap.hu/
A témával kapcsolatos ajánlott rovata: Gyerekkönyvek, olvasás, gyerekirodalom.

Gyerekeknek: a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár honlapja
http://www.fszek.hu/?tPath=/gyerekeknek
Ajánlott rovatai: Olvasnivaló, Könyvajánlók korosztályonként, Kreatív sarok, Gyerekkönyvtárak, Katalógus, Könyvtári kisokos.

Könyv.lap: induló gyűjtőlap
http://konyv.lap.hu/
A témával kapcsolatos ajánlott rovatai: Adatbázisok, Bibliográfia, Könyvtárak, katalógusok, Olvasás, Könyvek az interneten, digitális könyvek, Könyvajánló, Könyvklubok, Egyesületek, társaságok, Folyóiratok, Könyvek az interneten, Könyvkereskedés, Könyvkiadók, Könyvkeresők, Gyerekkönyv.

Könyvek: Gyerekkönyvek
http://www.gyerekkonyv.hu/index.php?todo=null
Az oldalon kategorizálva kereshetők – többek között: Mesekönyvek, Képeskönyvek, Lapozók, Versek, mondókák, Klasszikus mesék, Foglalkoztatók, Anyukáknak, Babáknak, Óvodásoknak szóló és Készségfejlesztéssel foglalkozó művek.

Könyvmutatványosok
http://konyvmutatvanyosok.wordpress.com/
A színvonalas blogot gyerekkönyvekkel elhivatottságból, különböző országokban, különböző kultúrákban élő magyar szerzők írják.Témánk szempontjából kiemelkedő alblogjaik: a Könyvmutatványosok Mesemustra (http://konyvmutatvanyosokmesemustra.wordpress.com/), ahol meséket, verseket mutatnak be, kortárs szerzőktől.

Magyar Olvasástársaság (HUNRA) honlapja
http://hunra.hu/
A HUNRA a Nemzetközi Olvasástársaság nemzeti tagszervezete. Szakmai egyesület, az olvasással foglalkozó szakemberek fóruma. Tagjai könyvtárosok, tanárok, olvasáskutatók, pszichológusok, orvosok, szülők, írók, szerkesztők, nyelvészek, gyógypedagógusok, szociológusok.
A Társaság célja: az olvasás, írásbeliség színvonalának emeléséért végzett szakmaközi tevékenységek összefogása. E célok érdekében a Magyar Olvasástársaság konferenciákat szervez az olvasással foglalkozó elméleti és gyakorlati szakemberek számára. Szakértői támogatást nyújt kisközösségeknek, iskoláknak, könyvtáraknak helyi olvasástársaságok alakításához. Továbbképzéseket, tapasztalatcseréket szervez olvasáspedagógiai módszerek megismertetésére. Elősegíti közvetlen kapcsolatok, cserék szervezését tagjai és hasonló célú külföldi társaságok tagjai között. Törekszik színvonalas sajtóorgánumokat megnyerni a Társaság tevékenységében való részvételre.
A témával kapcsolatos ajánlott rovatai: Lapajánló (gyerekeknek), Könyvtárosok ajánlják (könyvek),
HUNRA Gyerekirodalmi adatbázis (http://ki.oszk.hu/gyerekirodalom/bong.php).

Marék Veronika honlapja
http://www.marekveronika.hu/
Ajánlott rovatai: Művei (ajánlók), Virtuális játszótér: kifestőkkel, szójátékokkal, háttérképekkel.

Mese.lap: induló gyűjtőlap
http://mese.lap.hu/
A témával kapcsolatos ajánlott rovatai: Gyermekeink könyvespolca, Kritikák, ismertetők, Cikkek a meséről.

Mesebarlang: vidám mesék gyerekeknek és szüleiknek – Tarcsai Szabó Tibor honlapja
http://mesebarlang.fw.hu/
Ajánlott rovatai: Mesék, Könyvek (ajánló és részletek).

Mesekalauz: Pompor Zoltán blogja
http://mesekalauz.blogspot.com/
A mesekutató ajánlói gyerekeknek és szülőknek.

Mesekönyv.lap: induló gyűjtőlap
http://mesekonyv.lap.hu/
A témával kapcsolatos ajánlott rovatai: Magyar mesekönyv kiadók, Meseírók, Hangos mesekönyv, Cikkek a mesékről, Mesék a neten, Gyerekkönyvtárak.

Meseutca: a Naphegy Könyvkiadó alapítói, Szigethy Katalin és Horváth Gyula honlapja
http://meseutca.hu/site/index.php?l=131&text_index=181
Ajánlott rovatai: Ajánló, Hírek, programok, Így látják ők: a szakértők, Így látják ők: az alkotók, Így látjuk mi: az olvasók, Gyerekasztal.

Olvasás Portál: az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet - Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum oldala
http://olvasas.opkm.hu/
Az OPKM (http://www.opkm.hu/?lap=dok/dok&dok_id=86) mint országos feladatkörű, nyilvános, tudományos szakkönyvtár a teljesség igényével gyűjti – többek között – a hazai gyermek- és ifjúsági irodalmat, s válogatva a külföldit. A könyvtári állomány mintegy 500 ezer kötet könyvből, folyóiratból és nem hagyományos dokumentumból áll.
A témával kapcsolatban adatbázisai, honlapjai közül az Olvasás Portált ajánljuk figyelmébe, annak is a Gyermek- és ifjúsági irodalom rovatát, ahol tematikusan kereshet meséket és verseket.

Útlevél Meseországba (Tündérkerti megálló): Makkai Kinga blogja
http://tunderorszag-meseorszag.blogspot.com/
A pedagógus Makkai Kinga blogjában biztos kézzel irányít – elsősorban – az Erdélyi gyermekkönyvek és az olvasás világában.
Ajánlott címkéi: Aktuális, Cikkek, Gyerekkönyv, Tanulmányok. 

↑ Fel ↑