Gyerekirodalmi adatbázis
http://ki.oszk.hu/gyerekirodalom/index.php

A Magyar Olvasástársaság megbízásából a Könyvtári Intézet munkatársai által készített válogatás „a magyar nyelven megjelent gyermekirodalom legjavát tartalmazza, rövid annotációk kíséretében, ezáltal hasznos kalauza lehet könyvtárosoknak, szülőknek, óvónőknek, tanítóknak és a gyermekolvasóknak a gyermek- és ifjúsági könyvek <útvesztőjében>". Az adatbázisban szereplő műveket a szerkesztők korcsoportok, valamint "műfaj" szerint is besorolták, de úgy is, hogy inkább fiúknak vagy lányoknak, netán mindkét nemnek egyaránt ajánlható az adott olvasmány.

Matusné Gáll Éva (összeáll.)
Boszorkányos mesék és regények
http://www.javk.hu/boszibibl.pdf

A több mint 200 boszorkányos nép- és műmesét, regényt betűrendben tartalmazó gazdag válogatás alapján könnyen és gyorsan tájékozódhatunk, melyik kötet tartalmazza a keresett művet. A szerző a zalaegerszegi Apáczai ÁMK Könyvtárának munkatársa.

Mesegyűjtemények analitikus bibliográfiája
Az adatbázis alapja:
Lehrreichné Dürgő Brigitta (szerk.) – Szerencsi Edina (közrem.)
Mesegyűjtemények analitikus bibliográfiája 1945-1995. 1-2. köt. Tatabánya. József Attila Megyei Könyvtár, 2002
http://mese.jamk.hu/

„Az adatbázis alapját az a kollégáink által összeállított és könyvtárunk kiadásában megjelentetett két kötetes bibliográfia alkotja, mely teljesség igényével tartalmazza az 1945 és 1995 között Magyarországon megjelent 905 mesegyűjtemény 27269 meséjét.
Az 1996-tól napjainkig a gyermekkönyvtárunk polcain megtalálható és kölcsönözhető fabulagyűjtemények tartalmát a Textlib integrált könyvtári rendszerünkben rögzítettük, biztosítva ezzel az egyes mesék több szempontú visszakereshetőségét.
Az adatbázis használatát ajánljuk gyerekeknek, szülőknek, pedagógusoknak és mindazoknak, akik bármily módon kapcsolatba kerülnek a mesék világával.”

Tompek Lászlóné (szerk.)
Mesegyűjtemények analitikus bibliográfiája 1980-1990
Készült a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban. Szoftver: Arcanum Adatbázis. Budapest, 2003 http://database.fszek.hu:2008/meseopt/mese0307.htm?v=mese&a=start&a1

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár adatbázisa folytatása az 1983 nyarán megjelent Mesegyűjtemények analitikus bibliográfiájának, amelyet 1979. december 31-én zártak le, s amely a gyermekkönyvtári tájékoztatómunka fontos segédeszköze lett. A jelenlegi adatbázis az 1980 és 1990 között megjelent gyűjteményes kötetek analitikusan feltárt gyűjteménye.
A CD-n is megjelenő adatbázis segítséget jelent mindazoknak, akik tevékenységük során kapcsolatba kerülnek a mesékkel, - gyermekkönyvtárosok, gyerekek, szülők, pedagógusok, a báb- és filmművészet szakemberei.
A bibliográfiai adatbázis adatai cím, név (szerző, szerkesztő, fordító, átdolgozó, illusztrátor), földrajzi hely, és etnikum szerint visszakereshetők.

Válogatott mesebibliográfia
Ajánlás a XVII. Benedek Elek Országos Mesemondó Versenyhez
http://www.mmi.hu/szin/szin8_2/mesebibliografia.htm

A bibliográfia népmesekiadásunk színe-javát tartalmazza. 

↑ Fel ↑